15 души загинаха след атентат в Куета, ИДИЛ пое отговорност
Секция: СВЯТ
13 Август 2017 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 души загинаха след атентат в Куета, ИДИЛ пое отговорност

/КРОСС/ Бомба избухна в близост до пазар в пакистанския град Куета. Загинали са поне 15 души, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс.

Базираната в Близкия изток "Ислямска държава", която има клон на бойци в Афганистан и Пакистан заяви, че мотоциклет с атентатор самоубиец е убил 17 войници.

Мощният взрив е поразил патрул минаващ по пътя, съобщава министърът на провинция Балучистан Сарфраз Буги, добавяйки, че патрулът може да е бил целта.

"Според информацията, която сме получили досега, има около 15 жертви; хора, които са мъченици и около 40 души са ранени", каза Буги.

Той коментира, че в града е наложена извънредна ситуация.

Ръководителят на екипа за обезвреждане на бомби в Куета, Аслам Тарен, съобщава, че по първоначалната информация, нападател самоубиец е блъснал мотоциклет във военно превозно средство.

Пакистанската армията съобщава, че целта е бил патрулът и че сред убитите са били най-малко седем цивилни.

Генерал Камар Жавед Баджва счита, че терористите се опитват да провалят честванията в понеделник за 70-годишната на независимост от Великобритания.

Сепаратисти и екстремисти в Балучистан водят кампания срещу централното правителство в продължение на десетилетия, изисквайки по-голям дял от богатите на газ ресурси в провинцията.

Талибани и други ислямистки бойци също действат в провинцията, която е на границите с Афганистан и Иран.