Как левичарството се свързва с мозъчната асиметрия?
Секция: Наука
13 Август 2017 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как левичарството се свързва с мозъчната асиметрия?

/КРОСС/ Ежегодно 13 август е посветен на хората, които предпочитат да използват лявата си ръка.

Как се е случило така, че сред хората е останало и се е запазило едно малцинство, което си служи по различен начин с ръцете? Естественият подбор укрепва и развива необходимите навици и отсява редките, освен ако не са свързани с някакви полезни характеристики.

Въпреки това, сред човешкото население се запазва "популацията на левичарите". От това може да се направят следните изводи:

неудобствата, свързани с това да си член на малцинствена група, вероятно са по-малко, отколкото предимствата, които евентуално носи това да си левичар;
съществуват определен вид зависимост от изгодата да се левичар или десничар в съответствие с относителния брой на всеки тип в популацията.
Левичарите имат предимство в двубои и състезания с десничари и някои проучвания показват, че процентът левичари има връзка (корелира) с количеството на насилието в обществото.

Но причината се крие в начина на функциониране на човешкия мозък?

Човешкият мозък е двоен орган, състои се от две половини (наречени мозъчни полукълба), които изглеждат почти еднакво. Но всяко полукълбо има функционални специализации - за някои функции невронните механизми са локализирани главно в едната половина на мозъка.

Най-очевидната функционална специализация при хората е центърът на речта и способността да разбираме говора. В средата на 19-ти век Пол Брока (френски неврохирург) идентифицира определена област на лявото полукълбо, която играе основна роля във възпроизвеждането на речта. Малко след това, германският невролог, Карл Вернике идентифицира в друга част на лявото полукълбо област, която участва предимно в разбирането на езика.

Хипотезата, че лявото полукълбо е логичното, а дясното - образно-емоционално, отдавна е опровергана. Тя се основава на това, че центърът на речта се намира в дясното полукълбо. Колкото повече учените научават за мозъка, толкова по-малко разбират как работи. Но все пак се виждат разликите във функционирането на структурите при десничари и левичари.

Докато при 95% от десничарите центърът на речта е в лявата половина на мозъка, за левичарите не се наблюдава тази зависимост. Някои се справят използвайки дясната половина, а други - лявото полукълбо, а някои използват и двете.

По време на изследвания е установено, че левичарите обработват информацията с двете полукълба едновременно. Друга разлика, наблюдавана в проучванията, е свързана с обработката на сензорната информация: данните, обикновено възприемани от дясната част на тялото (дясно око, дясното ухо, и т.н.), се обработват в лявото полукълбо в мозъка. Съответно, информацията, получена от лявата страна, се изпраща за преработка в дясното полукълбо на мозъка. После мозъкът комбинира резултатите от обработката на двете полукълба и показва какво сме видели и чули.

Разликата в мозъка може да се види в графиките на електроенцефалограмите (ЕЕГ) на десничари и левичари в момента на заспиването. При десничарите обикновено работи само една част от мозъка, което е икономично. При левичарите се забелязва включване на различните структури на мозъка едновременно.

Това обикновено се извличат различни теории за възможностите за креативност и логическо мислене. Смята се, че способността за творчество и креативно мислене са по-добре развити у левичарите.

Изясняването на отношенията между предпочитаната ръка и функционалните мозъчни специализации може да помогне да се научи повече за механизмите на невробиологичната еволюция, които са в основата на тези отношения, може да ни помогне и да разберем по-добре широка гама от привидно несвързани проблеми като дислексия, заекване, сравнителни изследвания на мозъка, развитието на невробиологията на мозъка, както и за произхода на човешкия език.