Четирима телефонни измамници бяха арестувани при спецакция
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2017 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четирима телефонни измамници бяха арестувани при спецакция

/КРОСС/ Арестуваха четирима телефонни измамници, двама от тях остават в ареста със 72-часови мерки, съобщиха от Ямболската полиция.

В събота е проведена специализираната полицейска операция на територията на Ямбол и Русе под Ямболската районна прокуратура. В ямболския квартал "Граф Игнатиев" са задържани "мулетата" - 51-годишен мъж и 36-годишна жена от Варна, в момент на прибиране на пари от телефонна измама.

Минути по-рано възрастна жена, въведена в заблуждение по телефона, че помага за задържане на измамници е хвърлила през терасата две чанти, съдържащи общо около 2600 лева в различна валута.

В задържаните са намерени и иззети още пари и 9 пакетчета с вещество, което на наркотест е реагирало положително на хероин.

Арестувани са и двамата извършители на измамата /т.н."въртачи"/ - мъже на 44 и 26 години от град Ветово. Те са криминално проявени и осъждани за престъпления от този вид.

В хода на разследването са събрани данни, че по същата схема "мулетата" са прибрали 500 лева от измама в друг областен град. На двамата мъже от Ветово са повдигнати обвинения за извършеното престъпление и с прокурорско постановление са им наложени мерки за срок от 72 часа "задържане под стража".

Работата по случая продължава в рамките на досъдебното производство под надзора на Районна прокуратура - Ямбол. Проверява се съпричастността на задържаните към други подобни престъпления, извършени в страната.

От МВР съветват гражданите:

Бъдете бдителни! Не пропускайте в разговорите с възрастните си родители и близки да им напомняте, как могат да станат жертва на измамни схеми. Измамниците използват различни сценарии, дори чрез заплахи. Постоянно променят тактиката си, но винаги искат пари и то спешно. За да постигнат целта си, те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!