Акценти в пресата
Секция: Преглед на печата
14 Август 2017 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акценти в пресата

/КРОСС/ Според "24 часа", днес ГЕРБ ще сезира прокуратурата за изграждането на три части от "Цанков камък". Едната от тях е за изплатени един милиард лева. От управляващата партия ще призоват държавното обвинение да посочи конкретни виновници.

Водещата тема на "Монитор" днес е за втория опит на държавата да спре реекспорта на лекарства. Пациентите не могат да си осигурят инсулин, онколекарства и медикаменти за овладяване на нервни разстройства. Най-малко хиляда лекарства ще влязат в забранителен списък, е научил вестникът.

"Сега" информира: "България е лидер в Европа по доплащане за здраве". Анализът е на база данни на Световната здравна организация и Европейската комисия. Основната част от допълнителеното плащане у нас е за лекарства, след което идва потребителската такса за джи пи и заплащане при болничен престой.

Вестниците коментират проверките в курорта Слънчев бряг, на които е присъствал вицепремиерът Валери Симеонов. Представители на бизнеса го обвиняват, че иска да съсипе курорта, млади хора са го освиркали и са скандирали "оставка", пише "Стандарт". Симеонов обаче се е заканил да продължи с акциите си всяка нощ и то не само там, но и по цялото Черноморие.

Според "Дума", вицепремиреът Симеонов тараши Слънчев бряг. "За среднощни обиколки по дискотеки и барове има униформени. Инспектори би трябвало да проверяват данъчната документация...", коментира опозиционното издание.

По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата, през август храните са поскъпнали, информира "Труд". Регистрирано е увеличение на цените на едро при млечните продукти, пилешкото месо, колбасите, фасула и брашното. Поевтинели са зеленчуците и плодовете, съвсем нормално за сезона. Доматите са се търгували през август, на едро, за 86 стотинки на килограм.

Проверка на "Телеграф" показва, че в Гърция доматите струват един лев за килограм. Хубавите нашенски розови домати се продават по 2,50 тук. Свинското месо в Румъния пък струва наполовина спрямо нашето. Минералната вода, на която сме богати, също е доста по-скъпа у нас.

Повече от половин година четири браншови организации от преработвателния сектор не могат да рекламират българските продукти зад граница заради безумни съдебни дела, разказва вестник "Земя". Необходима е бърза реакция на нашата администрация, пише изданието.

"Предстоят фундаментални промени в Административно-процесуалния кодекс", пише "Капитал дейли" и допълва "Законопроектът вече предизвика множество критики от професионални и обществени организации". Депутатите приеха, на първо четене, в края на юни законопроекта за изменение на АПК, припомня вестникът. Едно от най-обсъжданите изменения е увеличаването на таксите при обжалване както и въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие.