Казусът "Калиакра" щял да бъде решен и да послужи за пример, обяви министър Димов
Секция: ПОЛИТИКА
14 Август 2017 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казусът "Калиакра" щял да бъде решен и да послужи за пример, обяви министър Димов

/КРОСС/ Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в плана за управление на зоната, която попада в "Натура 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени. Това увери в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Нено Димов посочи конкретните срокове, които са свързани с очертаването на зоните. До средата на тази седмица работните групи на министерството ще изпратят становищата си, а през следващата седмица на място ще дойдат екипите на държавната администрация. В момента има временна заповед, която забранява определен тип дейности, особено в сферата на строителството. За да няма забавяне, срещите между държавните институции, местната власт и хората от региона ще бъдат ежеседмични.

„Очаквам (Планът за управление) да започне пролетта на следващата година като най-ранна възможна дата, но това ни дава време до тогава върху плана да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са безспорните неща, за да действаме. Освен картирането трябва да се определи кои са защитените зони. 34,4% от територията на цялата държава попадат по някакъв начин в "Натура", ако на другите места картирането е било извършено по същия начин без теренни работи и е вероятно да има такива проблеми и на други места. Но първото винаги е най-сложно. Ако тук намерим добро решение, това ще ни помогне да намерим решение", коментира Димов.