Български музикален проект спечели престижната германска награда "Ехо Класик 2017"
Секция: КУЛТУРА
15 Август 2017 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български музикален проект спечели престижната германска награда "Ехо Класик 2017"

/КРОСС/ ECHO Klassik 2017 ще стане част от огромната колекция награди на световнопризнатото българско клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Призът е в категория "Запис на концерти от 20/21 век" и се присъжда за албума им с творби за две пиана и оркестър от Бела Барток и Виктор Бабин, съобщава БНР. Записите са направени със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Йордан Камджалов, а концертът на Бабин беше издаден премиерно за света.

За първи път изцяло български звукозаписен проект, издаден от германската компания CPO, получава най-престижната награда за класическа музика в Германия. В историята на "Ехо Класик" са записани още имена на българи: оперните прими Веселина Кацарова (1999, 2000, 2003), Соня Йончева (2015) и Красимира Стоянова (2015), цигуларката Гергана Гергова и пианиста Павлин Нешев от Trio Image (2014).

Тази година и примата Соня Йончева е част от екип, отличен с "Ехо Класик 2017" - за записа за "Сватбата на Фигаро" от Моцарт под диригентството на Яник Незе-Сеген. 54 награди в 22 категории ще бъдат раздадени на церемония в новата Филхармония на Елба в Хамбург на 29 октомври. Аглика Генова и Любен Димитров ще застанат до музиканти като певиците Джойс ДиДонато и Матиас Гьорне, диригента Кент Нагано, пианиста Фазъл Сай, цигуларите Кристиан Тецлаф и Рено Капюсон и др.