Български лекари направиха уникална операция, изградиха и трансплантираха трахея
Секция: Здраве
15 Август 2017 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български лекари направиха уникална операция, изградиха и трансплантираха трахея

/КРОСС/ Екип от български медици успя да изгради изцяло нова трахея от кожа и да я имплантира на 60-годишна пациентка. Животоспасяващата операция е уникална в света по обем и сложност, съобщава „Нова телевизия".

Състоянието на 60-годишната пациентка е животозастрашаващо допреди няколко дни. След втора поява на рак на ларинкса - тя вече не може да диша сама. Затова лекарите започват сложна операция и първо отстраняват засегнатите от тумора органи.

„Цяла трахея с околните структури - хранопровод, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези", заяви д-р Цветан Минчев.

В случая не може да се трансплантира донорска трахея. Заради имунопотискащата терапия след такава операция има риск туморът да се върне.

Така лекарите решават да имплантират за първи път в България изцяло нова трахея от собствени тъкани. В продължение на 10 часа екипи от четири специалности, начело с д-р Цветан Минчев, успяват да изградят и „оживят" трахеята с реалната ѝ дължина - 7 сантиметра.

„С кожа от ръката на пациентката, в която бяха имплантирани хрущяли - да стане по-ригидна, за да може да диша през нея", обясни д-р Цветан Минчев.

„Моята част беше да осигуря захранването на този трансплантант. Взет от ръката и поставен на друго място - той трябва да продължи да се храни. Това става чрез осигуряване на кръвообращение в този нов орган", обясни д-р Асен Келчев.

Подобна подмяна на трахеята се прави за първи път в България, а по обем и сложност операцията е уникална в световен мащаб.

„Практикува се подобна операция от колеги от Франция, която пак е за възстановяване пластично на трахеята с кожа от ръка, но не в този обем и не при тези показания", обясни д-р Цветан Минчев.

Пациентката вече диша сама, няма метастази по лимфните възли, възстановява се добре.

Случаят ще бъде публикуван и в научни издания.