Анкара все по-често възпира турци, желаещи да вземат германски паспорт
Секция: СВЯТ
15 Август 2017 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анкара все по-често възпира турци, желаещи да вземат германски паспорт

/КРОСС/ Консулствата на Турция на територията на Германия все по-често отказват разрешение за отказ от турско гражданство. Deustche Welle, цитирано от "Фокус" привежда няколко примера в подкрепа на това твърдение.

Серхат Мустафоглу живее в Германия вече 37 г. Двете му деца са родени и израснали в Хамбург. Затова няма нищо необичайно в желанието му да получи германски паспорт. Барис Реяз и Дениз Демир също искат да станат германски граждани - Реяз живее в страната вече 24 г., Демир се е устроил в свободния ханзейски град през 2002 г. (И тримата мъже са имали проблем с турските власти, затова имената им са променени).

Властите в Германия не виждат никаква препятствия и вече са одобрили заявленията за получаване на гражданство и на тримата. Липсва обаче разрешение за отказ от турския им паспорт, което e отхвърлено от представителите на Анкара под различни предлози. На Дениз Демир дори му е съобщено, че паспортът му трябва да остане в консулството.

Това обаче не са изолирани случаи - германските власти са в състояние да приведат множество такива, при това от цялата страна. В отговор на депутати на "Левица", правителството на ФРГ потвърди, че дипломатическите представителства на Турция в три провинции - Берлин, Бавария и Хамбург, отказват да връщат паспортите на турци, които биха искали да получат германско гражданство.

Служба за въпросите, свързани с чужденците

Представителите на ведомствата, занимаващи се с предоставянето на германско гражданство на чужденци, са обсъдили проблема на едно от заседанията в Берлин, проведено през месец юни. Участниците в срещата са констатирали, че има редица случаи, в които "турски кандидати за получаване на германско гражданство" съобщават за проблеми при отказа им от турския паспорт, разказа представител на службата.

Официално, в Берлин е регистриран само един подобен случай. В Хамбург е известно за изземването на четири паспора. Но Бариз Реяз предполага, че потърпевшите са много повече.

"Знам за няколко турци, на които се е случило същото. Ако броим и тях, то броят на пострадалите ще нарасне почти двойно". 

Мнозина, включително Реяз, предпочитат да не се обръщат към консулствата, опасявайки се да не им бъде отнет паспорта. Реяз дори е бил посъветван от представител на германската служба да почака. Това се е случило през март, няколко седмици преди провеждането на референдума за конституционни промени в Турция.

"Във ведомството ми казаха, че сегашната политическа ситуация в Турция се е изострила, а след това може да се успокои", разказва Реяз. Германските власти не са успели да направят нищо повече за него. Помощ не са успели да окажат и на Дениз Демир, когато е останал без паспорт. "Посъветваха ме да се обърна за помощ към организацията на турската общност".

Стигмата на привърженици на Фетхуллах Гюлен

Демир се е обръщал още два пъти към Генералното консулство на Турция, но без успех - така и не е получил обратно паспорта си. Обяснение не е дадено. Но и Демир, и Реяз са уверени, че причината да откажат разрешение за освобождаване от турско гражданство може би е свързано с движението на Фетхуллах Гюлен. Властите в Анкара са уверени, че той е организирал неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г. Година по-късно зад решетките в Турция са затворени повече от 50 хил. предполагаеми привърженици на живеещия в изгнание проповедник.

"Анкара счита, че турската държава има проблем с група хора, които макар и да не са участвали активно в преврата, са част от това движение", обяснява Юнус Улусой от Центъра за изучаване на Турция и въпросите за интеграция. Експертът допуска, че изземването на паспортите е свързано с принадлежност към движението на Гюлен.

Дениз Демир е преподавал в институция, свързана косвено с движението "Хизмет". Реяз пък е бивш спортен журналист от закритото германско издание Zaman, близко до гюленистите.

Клеймо "предател"

Серхат Мустафоглу е работил в същото издание. Когато е поискал да се откаже от турско гражданство, в консулството в Хамбург са се опитали да му вземат паспорта.

"Казаха ми, че няма да ми издадат разрешение, ако не го оставя".

Той обаче решава да вземе паспорта си и да си тръгне.

Реяз също е получил обратно паспорта си. Сега той очаква с нетърпение потвърждение, че заявлението му за отказ от турско гражданство е удовлетворено. Но той се оплаква от съпътстващите проблеми.

"Има хора, които познавам дълги години, и които сега ме наричат предател".

И всичко това заради една единствена нощ - тази на опита за държавен преврат в Турция. Дениз Демир е без паспорт вече половин година и е загубил вяра, че ще види отново документа си. Въпреки това запазва надеждата, че някой ден ще получи германско гражданство.

С решение на Министерството на външните работи на ФРГ, немско гражданство може да бъде получено и без справка за отказ от първото на кандидата. Това обаче може да се случи след изтичането на двугодишен срок от подаването на заявлението за отказ от гражданство. За Демир това е реална надежда, но и проблем - в следващата година и половина той ще трябва да остане без паспорт.