Нанокорабът, който ще лети до Алфа Кентавър, се обади от космоса
Секция: Наука
15 Август 2017 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нанокорабът, който ще лети до Алфа Кентавър, се обади от космоса

/КРОСС/ Най-малкият космически кораб, някога създаван от хората, наречен Sprite, успя да върне сигнал, докато е в околоземна орбита на около 650 км от Земята.

Стартът на сондата е част от подготовката за полета на такива устройства в съседната звездна система, Алфа Кентавър.

Sprite представлява всъщност "летящ компютърен чип", който тежи само 4 грама с размер на бисквитка, съобщава Phys.org..

Той е все още далеч от целта, където неговото потомство, може би, някой ден ще стигне - съседната звездна система Алфа Кентавър на 38 трилиона километра. Мечтата е космически кораби, подобни на Sprite, да заснемат отблизо звездната система и да съберат данни, а може би дори да открият следи от извънземен живот.

Малкият Sprite някой ден може да отговори на големите въпроси за живота във Вселената: Сами ли сме? Има ли обитаеми светове там? Ако е така, може ли да се стигне до тях?

Това е амбиция, в която са вложени умът и банковите сметки на основателите на проекта от Силициевата долина, водени и финансирани за първите пет години с 100 млн долара, дарени от интернет предприемача Юрий Милнер. Бордът на Breakthrough Starshot се състои от Милнър, космологът Стивън Хокинг от Университета Кеймбридж и собственикът на Facebook Марк Зукърбърг.

Sprite е плод на въображението на Зак Манчестър (Zac Manchester), чиято стартъп кампания "KickSat" в Университета Корнел представи първите средства за разработване на концепцията. Този месец той се присъединява към факултета за аеронавтика и астронавтика в Станфорд.

Sprite има братя и сестри - няколко Sprite-а стартираха на 23 юни - но няма вест от тях и не са способни да летят самостоятелно.

В крайна сметка, Sprite трябва да бъде дори по-малък и по-лек. Той трябва да тежи по-малко от един грам и да бъде снабден с платно.

През август същата година стана известно, че е открита земеподобна планета около Проксима Кентавър. Разстоянието от планета Proxima b до звездата майка, е 7 милиона километра - само 5% от разстоянието между Земята и Слънцето. Планетата е много по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий е до Слънцето, но Проксима е много по-слаба от Слънцето. Така се оказва, че Proxima b попада в обитаемата зона на своята звезда. Смята се, че температурата на повърхността й позволява водата да съществува в течно състояние.