Нинова пита посланика: Участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици?
Секция: ПОЛИТИКА
15 Август 2017 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова пита посланика: Участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици?

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече обяви, че ще сезира австрийската прокуратура заради „Цанков камък", тъй като именно австрийки фирми са участвали в реализацията на проекта. В тази връзка тя изпрати и писмо до посланика на Австрия в България Роланд Хаузер, в което го попита дали фирми от неговата страна са участвали в корупционни схеми в нашата.

Ето какво гласи писмото:

Ваше превъзходителство,

Във връзка с разразилия се в България в последните дни скандал относно проекта „Цанков камък", Ви моля да информирате австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя този проект като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Както е известно, този проект е в изпълнение на Меморандум за разбирателство относно двустранно сътрудничество между Република България и Република Австрия за изпълнение на съвместни проекти във връзка с изпълнение на решенията на Протокола от Киото, подписан на 2.09.2002.

На 14 ноември 2003 г., във Виена са подписани договорите за финансиране. 100 млн. евро са осигурени с експортен кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB). Останалите 120 млн. евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:
VA TECH Finance - Водеща банка-организатор;

Bank Austria Creditanstalt - Банка-организатор на експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;

Credit Suisse First Boston - Банка-организатор на търговските кредити;
През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan".

Уважаеми г-н Посланик,

Моля за Вашето съдействие австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици.

Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект.