Изпратиха 34-тия контингент от Българската армия за Афганистан
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2017 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпратиха 34-тия контингент от Българската армия за Афганистан

/КРОСС/ С тържествена церемония изпратиха 34-тия контингент от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

Изпращането на 34-тия контингент започна в 10 часа на площада пред къщата-музей "Васил Левски" в Карлово.

Контингентът е в състав от над 100 военнослужещи. В него има и 5 жени.

Контингентът включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Национален командир на контингента е полковник Светослав Халваджиев от Командването на Сухопътните войски. Халваджиев е участвал в 2 международни мисии на Българската армия.

Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Георги Перчемлиев от 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Перчемлиев е завършил НВУ "Васил Левски" - Велико Търново през 2011 г. Това е неговото първо участие в международна мисия.

На ритуала по изпращането в Карлово присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов също изпратиха 34-ия ни контингент за Афганистан.

"Имайте примера, професионализма, войнската доблест и отговорността на генерал Владимир Вазов, който преди близо 100 години не само разгроми противниците си на Дойранската позиция, но и създаде една легенда, една епопея на героизма на Българската армия. Следвайте неговия пример". С тези думи заместник-министър Величков се обърна към военнослужещите.

В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български контингент. Групата за охрана ще изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар. Екипът от съветници ще изпълняват задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери ще изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в съответствие с длъжностите, на които са назначени.

Подготовката на военнослужещите от 34-ия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" се проведе от края на април до началото на август 2017 г.