Абсолютен майтап, ГЕРБ използват отпускарските месеци, за да пробутат важен законопроект без обсъждане
Секция: Интервюта
15 Август 2017 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Абсолютен майтап, ГЕРБ използват отпускарските месеци, за да пробутат важен законопроект без обсъждане

/КРОСС/ Кирил Добрев, заместник-председател на БСП, в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус".

- Необходим е единен орган, единна структура, която да сравнява данните, подадени в годишните имуществени декларации и тези за конфликт на интереси, както и изпреварващо да се анализират източниците за обогатяване на едно лице. Така правосъдният министър Цецка Цачева мотивира предложения от министерството Антикорупционен закон. БСП предлага обаче алтернатива на този законопроект - темата ще коментираме със заместник-председателя на партията Кирил Добрев.

- Впечатлихте ме с тези изречения. Значи, ние трябва да съберем две агенции, да съберем информация от две агенции и да сравняваме какво е писано в едната и в другата декларация, т.е. във форма №4 и форма №12. Това според мен е абсолютен майтап, за което говори госпожа Цецка Цачева. ГЕРБ използват отпускарските месеци, за да си пробутат един много важен законопроект без обсъждане. А това е един чакан закон и от европейските ни партньори, и от нашето общество. Номерът обаче в случая няма да мине. БСП представя за обществено обсъждане своята алтернатива, своята работеща алтернатива, тъй като смятам, че този законопроект и този закон е много важен за България. За това да сложим край на прехода, за това България да изглежда наистина една европейска държава. Затова призовавам всички организации и заинтересовани страни да вземат отношение по тези два представени законопроекта. Защото тук говорим за борба с корупцията, която пак казвам, е най-големият бич на обществото.

- Тоест възраженията ви срещу предложения от ГЕРБ законопроект са заради механичен сбор на сега действащи правомощия на отделните институции, така ли да разбираме?

- Да. Ние предлагаме фундаментално различен законопроект. Ако ГЕРБ искат да създадат, повтарям, поредния административен орган или поредната администрация, пълна с чиновници, която ще се бори с корупцията, тя събира механично досега действащи институции, чиято ефективност е изключително спорна. Значи, в този орган влиза Комисията „Златанов", известна с онзи тефтер, влиза комисията, която конфискува имущество. Спорно е въобще какво имущество е конфискувано, колко от него е продадено в полза на държавата. Влиза една агенция, наречена БОРКОР. Извинявайте, но за целия български преход в последните две години за БОРКОР не съм чул нито едно хубаво нещо. Дирекция от Сметната палата и ДАНС. Може би това са двата органа, които единствено разбират за какво става дума и що е корупция. От своя страна, БСП предлагат не административен, а разследващ орган, в който да влизат само хора, които разбират от това. И това е специализираната дирекция в ДАНС, както и звеното в Сметната палата, което следи политиците и техните декларации. На проверка ще подлежат всички публични фигури, подаващи такива декларации. Специалната агенция има право да се самосезира и да извършва разследване. Ако ГЕРБ ще събира информация и предава поредните справки за проверка в прокуратурата, то предлаганият от нас законопроект е съвсем фундаментално различен. Ние предлагаме тази агенция да има разследващи функции.

- Тук, г-н Добрев, трябва да припомним възражението на министър Цачева, според която тези разследващи функции на един такъв орган са били отречени от западните ни партньори.

- Ами напротив, аз, поне като чета европейските препоръки, те твърдят, че няма как комисията, която се занимава с конфискуване на имуществото, да има място вътре. Защото подлежат на проверка наркодилъри, хора с незаконно притежаване на оръжие. Разбирате ли, по съвсем друг начин се формира дейността. Те нямат нищо общо с кюпа, образно казано, корумпирани политици. Така че се съмнявам да е изразено такова становище от Европейската комисия и от европейските органи.

- Има ли все пак между двата предложени законопроекта, на ГЕРБ и този на БСП, допирни точки?

- Освен това, че ще се борим с корупцията, но ГЕРБ ще се бори с корупцията с административни мерки, а пък ние предлагаме реални действия. Мога да ви кажа още какво ни различава. Защото какво ни събира, освен публичният списък с политици, нищо друго. Това, което имаме различие помежду си, е как да бъде управлявана тази агенция. Това е много важно

- Какво предлага БСП?

- ГЕРБ предлага ръководството да се избира от парламента с обикновено мнозинство. Или управляващите си избират орган, който да ги проверява и да ги разследва. Значи, вие си събирате там журналистическата колегия в радио „Фокус" и си избирате кой да ви проверява вас като дейност, което е абсолютно несериозно. Ние залагаме бомба, минираме този орган още с неговото създаване, тъй като вкарваме в него политическите партии. А за БСП е важно тази агенция да бъде далеч от влиянието на политиците. И затова нашето предложение е президентската институция да посочва ръководителя на агенцията. А заместниците просто да се избират от събранието. Президентът е избран мажоритарно и той представлява, той е обединител на нацията. И досега в неговите правомощия влизат изборите на шефове на различни служби и смятам, че това няма да бъде прецедент. Разчитам, че философията на нашия законопроект е по-правилна и тя ще бъде приета. Защото обикновено, за да генерираш корупция, това се прави от управляващите и е логично законопроектът на опозицията да бъде водещ при разглеждането.

- Каква ще бъде съдбата оттук нататък на законопроекта, който вие предлагате? Ще го съгласувате ли с вашите структури по места, с браншови организации?

- Още вчера той е качен на страницата, а още миналата седмица е изпратен до членовете на парламентарната група, до членовете на Националния съвет, областни и общински председатели за предложения. И предлагам всички засегнати страни да се включат в това обсъждане. А края на месеца, на 28-и и 31-и, ние предстоят с адвокатската колегия, със Съюза на съдиите, с Върховния административен съд и Главна прокуратура да направим своите срещи и разговори. И се надявам в зала наистина да се оформи един сериозен дебат. За това по какъв път ще решим да се борим този път наистина с корупцията. Само трябва да припомня, че имаше няколко опита за внасяне на такива законопроекти, които дори не стигнаха и до първо четене.

- Тоест законопроектът на БСП според вас има реални шансове да бъде гласуван в пленарна зала наесен, така ли?

- Аз смятам, че ще успеем да наложим нашият законопроект. Пак казвам, несериозно е властимащите със своите гласове да избират орган, който да се бори с корупцията, която те генерират. Това е все едно Суджукът да избера органа, който да се бори със Суджука. Несериозно е.

- Използвам случая, за да погледнем към още от събитията на днешния ден. ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък". Какъв е вашият коментар по тази тема?

- Тава са две от любимите ми дъвки. Едната е „Белене", другата е „Цанков камък". Управляващите все пак са такива от осем-девет години. А това са проекти, стартирали далеч преди 2005, 2004, 2003 г. Тоест в това време, което са имали, те спокойно са можели да разнищят и двата проекта, и наказаните отдавна трябваше да са в затвора, ако има такива. Но случаят „Цанков камък" е просто опит да се потушат скандалите. Така е по нашите географски ширини. Един скандал винаги се прави, за да потуши друг скандал. И скандалите, с които се опитват тука управляващите да ни заблудят, това е проблемът, който има с НДК. Нарочно направените комисии, липсата на 20 милиона, освобождаването и назначаването на Боршош. И най-важният проблем, да не забравяме все пак, че любимецът на премиера Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, също е от хората, които бяха разпитвани за НДК, и там имаме сериозни пропуски в неговите контролни функции. Вторият скандал, който трябва да бъде потушен с „Цанков камък", утре може да е „Белене", не знам, това е „Суджукгейт". Наистина грандиозен скандал, който буквално е снимка на това, как се управлява България. Аз ще цитирам г-н Цацаров, който казва, че „Суджукгейт" не е само проста схема, това е една порочна форма на корупционно управление по места. Вие разбирате ли за какво говорим? Говорим за това, че хора, местни феодали, облечени във власт, са вся и всьо по места. Това са хора, които буквално тероризират бизнеса, администрацията, обикновените хора. Това е начин, по който съществува управлението на ГЕРБ. Естествено е, че когато чергата гори, типично по български трябва да извадим скандала с „Цанков камък". Но пак казвам, това са неща, които ще отминат. Аз подкрепям всякакви проверки и сигнали до прокуратурата, стига те да доведат до своя резултат.