Трети ден продължава огнената стихия в Гърция
Секция: СВЯТ
16 Август 2017 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трети ден продължава огнената стихия в Гърция

/КРОСС/ В Гърция трети ден се борят с огнената стихия. Хълмовете северно от гръцката столица продължаваха да пламтят, когато нощта падна. На остров Каламос бе обявено извънредно положение заради пожарите, избухнали в неделя, които засегнаха десетки къщи и хиляди хектари борова гора. Пожарите не са потушени и в Португалия. Инцидент с паднало вековно дърво взе жертви там.

Три самолета и четири хеликоптера действат в подкрепа на 210 пожарникари и около 100 военни в район на 45 километра североизточно от Атина. Пресеченият терен и пръснатите малки населени места правят гасенето трудно. В цяла Гърция огнеборците се бориха с 55 горски пожара.

Тринадесет души загинаха, а най-малко 50 бяха ранени при рухването на огромен 200-годишен дъб на португалския остров Мадейра. Дървото паднало в момент, когато много хора отбелязвали празника Успение Богородично. Регионалните власти разследват причините за инцидента.

Същевременно Португалия продължава да се бори с горските пожари в централната част на страната. Испания вече изпрати пожарникари и техника на съседката си, а Европейската комисия обяви за приоритет оказването на подкрепа за Лисабон.