Дават допълнителни 1,5 милиона лева за стипендии в общинските училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2017 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дават допълнителни 1,5 милиона лева за стипендии в общинските училища

/КРОСС/ Министерският съвет одобри допълнителни трансфери от бюджета на Министерството на образованието и науката по бюджетите на общини в размер на 1 561 475 лв.

Средствата се осигуряват за стипендии за образователни резултати на общинските училища. Разпределени са на база на постигнатото от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика, като условията и редът за това са определени със заповед на министъра на образованието и науката. Целта е да се даде възможност на най-добре представилите се на държавните зрелостни изпити училища да провеждат политики за повишаване на качеството на образованието.

В същото време правителството осигури и допълнителни 8076 лв. за физическо възпитание и спорт в държавните спортни училища до края на годината. Те ще се използват за подмяна на амортизирани уреди и пособия и за подпомагане на подготовката на учениците за участие в спортно-състезателни дейности. Средствата са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет.

Стипендия пък да учи в Англия ще получи младежът Марсело Илиев. Правителството одобри изплащането от бюджета на МОН на 6060 британски лири за покриване на таксата за първия семестър на обучение му в Cambridge School of Visual & Performing Arts. Финансовата помощ на студента се отпуска по молба на майка му, мотивирана с невъзможност семейството да заплати разходите за обучение.