Нови случаи на заразени с Хепатит А в Луковит и Ловеч
Секция: Здраве
16 Август 2017 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови случаи на заразени с Хепатит А в Луковит и Ловеч

/КРОСС/ През изминалата седмица Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч регистрира още четири случая на заразени с Хепатит А. Единият е на мъж от Ловеч, а другите три - на деца от 6 до 10 години в ромския квартал "Изгрев", където до момента са заболели 66 деца на възраст между 1-15 години, съобщават от инспекцията.

От там посочват още, че са оформени 39 семейни огнища. В почти 80% от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели. Болните се хоспитализират в Инфекциозно отделение на ловешката болница.

Инспектори на РЗИ са извършили три проверки на място в квартал "Изгрев". Имало е и две срещи с представители на Община Луковит и здравния медиатор за насочване на контактните към личния лекар за активно наблюдение и изследване в рамките на инкубационния период на Хепатит А от 45 дни. Извършена е проверка в детската градина в квартала, която поради ремонтни дейности, ще работи от 1 септември.

Децата ще се приемат след задължително представяне на документ от личния лекар за липса на контакт със заразно болни в семейството.

Предстои работна среща с представители на Община Луковит, на учебните и детските заведения и личните лекари в града, предвид началото на учебната година и с цел недопускане разрастването на епидемията, допълват от инспекцията.

С предписание до кмета на община Луковит е разпоредена огнищна дезинфекция в домовете на болните и на определени обществени места, както и да се осигури редовно сметоизвозване, почистване и измиване на съдовете за събиране и съхранение на битови отпадъци в квартала.

За епидемичния взрив и за медико-диагностични дейности на общопрактикуващите лекари от град Луковит във връзка с профилактичните изследвания на контактните лица е уведомена Районната здравноосигурителна каса в Ловеч.

За предприемане на мерки в хранителните обекти и обектите за търговия с храни на територията на града и квартала е изготвено писмо до Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч.