Московски: Изграждането на тол-системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2017 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Московски: Изграждането на тол-системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат

/КРОСС/ Тол-системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат в сектор "Транспорт". Това каза след заседание на Министерски съвет министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от news.bg.
Днес в 17 часа се очаква да бъдат отворени 6-те оферти за изграждането на тол-системата у нас.

Изграждането на системата за таксуване на тежкотоварни автомобили се бави близо две години заради обжалвания на процедурата. Очаква се с въвеждането ѝ товарните автомобили, които преминават транзитно през страната, да заплащат по-високи такси, а винетките за леки автомобили да запазят цената си. Така, който ползва повече, ще плаща и по-скъпо.

Министър Московски заяви, че по време на заседанието са обсъдили какво очакват в следващите дни.
"Дай Боже всичко да е успешно", посочи Московски.

Паралелно с провеждането на обществената поръчка, в случай че отново има обжалване, от Агенция "Пътна инфраструктура" изразиха готовност, ако не се стартира реализирането на проекта по така зададената процедура с обществена поръчка, да изготвят резервен вариант. Той предвижда държавата да възложи на държавна компания - в случая на "Автомагистрали" към АПИ да започне самото изграждане.

"Би трябвало да сме оптимисти и за двата варианта. Това е едно от най-важните неща, които трябва да се случат въобще в сектор транспорт.

Докато не стане справедливо таксуването по пътната инфраструктура, ще бъде дебалансиран целият транспорт в България", коментира още министър Московски.

Той обясни още, че по ОП "Транспорт" за два проекта се разширява обхватът. Единият е по техническа помощ, свързан с меморандума за транспорт с Македония.

"Там се разширява обхватът на техническата помощ за проектиране на жп линията София-Перник-Радомир-Гюешево", каза Московски.

По думите му няма точна справка колко ще струва, но след месец ще се възложи проектирането на техническо ниво.