Разработиха батерия, която се захранва от пот
Секция: Технологии
16 Август 2017 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разработиха батерия, която се захранва от пот

/КРОСС/ Изследователски екип от Китай създаде нова батерия, която може да се ползва безопасно в носими или имплантируеми устройства, благодарение на електролити на базата на соли.

Технологичният пробив може драстично да подобри качеството и безопасността на медицинската апаратура, зависещи от батериите, и дори да проправи пътя за гъвкави устройства, захранвани от... пот, съобщава GreenTech.bg.

За да бъдат ефективни, имплантируемите и носимите батерии трябва да бъдат гъвкави, така че да позволят функционално огъване. В досегашните разработки такива батерии обикновено включват токсични химикали, които са там, за да служат като електролити.

Новата батерия използва безвредни електролити като натриев сулфат и физиологичен разтвор. Тъй като потенциалното им изтичане не буди безпокойство, дизайнът на батерията не изисква допълнителен материал, който да предпазва хората от досег с електролита, и съответно батерията е значително по-малка.

Особено интересно приложение на новия тип батерия е захранването на персонални електронни устройства по време на тренировка чрез генериране на електричество от потта. Изследователите отбелязват също, че батериите имат забележителна способност да превръщат разтворения кислород в хидроксидни йони, които могат да се окажат полезни за медицински приложения.