ЕНЕРГО-ПРО ще достави турбини за водноелектрическа централа в Индия
Секция: Технологии
16 Август 2017 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕНЕРГО-ПРО ще достави турбини за водноелектрическа централа в Индия

/КРОСС/ Мултинационалната група ЕНЕРГО-ПРО ще произведе и достави две турбини за водноелектрическата централа в Ронгних, Североизточна Индия. Поточната ВЕЦ е изградена на едноименната река в индийския щат Сикким от инвестиционната група САРДА, която досега е съсредоточавала дейността си върху добивната промишленост и производството на желязо и стомана.

Инсталираната мощност на всяка от двете турбини Пелтон, предназначени за водноелектрическата централа, ще бъде 55 мегавата, въпреки че първоначал-ната оценка е за 48 мегавата мощност на всяко от изделията. Турбините са про-изведени от словенската компания Литострой Пауър, част от групата ЕНЕРГО-ПРО. „Ние представихме на клиента решение, различно от предложеното от консултантите и конкурентите, което позволява постигането на по-висока мощ-ност", каза бизнес мениджърът на Литострой Жири Каняк.

Тестовете на физичния модел на турбината Пелтон за индийската електроцент-рала бяха проведени през юли от хидравличната лаборатория на ČKD Бланско Инженеринг, която от 2014 г. е бизнес партньор на ЕНЕРГО-ПРО. "Вече много пъти сътрудничеството между словенския производител на водни турбини и ин-женерите от Бланско се оказва ефективно. Ползата от това сътрудничество е много голяма, особено когато става дума за тестването на турбинни модели в уникалната хидравлична лаборатория на Бланско Инженеринг", каза изпълни-телният мениджър на ЕНЕРГО-ПРО в Чехия Павел Ваня.

Новото решение на компаниите от групата ЕНЕРГО-ПРО дава възможност да се намали размерът на електроцентралата и по този начин да се редуцира цената на строителните разходи. Благодарение на нов хидравличен профил могат да се проектират турбини с по-висока номинална скорост, която позволява да се инс-талират по-малки и в резултат на това по-евтини генератори.

Общата стойност на договора за водноелектрическата централа Ронгних е пове-че от 130 милиона чешки крони. Новите турбини ще започнат да генерират елек-троенергия през юни 2018 г. Според очакванията на индийския клиент продъл-жителността им на живот ще достигне най-малко 35 години.