България е на 26-о място сред най-лесните мишени за кибератаки
Секция: Технологии
16 Август 2017 20:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е на 26-о място сред най-лесните мишени за кибератаки

/КРОСС/ България става все по-уязвима за хакерски атаки. Американско изследване показва, че страната ни е на 26-о място в света по липса на защита на интернет и онлайн услугите, предава БТВ.

В противовес на световните тенденции, положението у нас се влошава. Авторите на изследването са проверили стотици милиони компютри и сървъри в целия свят, както и интернет услугите, които преминават през тях - сайтове, имейли, бази данни, пароли, конфиденциална информация, телефония.

В България са изследвани над 4,4 млн. IP адреса. Страната ни е поставена сред 50-те най-застрашени страни в света и е класирана на 26-о място по уязвимост. Любопитно е , че след старта на проекта за сканиране на уязвимости на кибератаки Белгия от челното място по незащитеност вече е инвестирала достатъчно, за да излезе от негативната класация.

Проучването показва още, че обичайната практика в България е да се оставят отворени „врати" (портове), през които могат да бъдат атакувани компютри, сървъри и мрежи, както и да се краде, манипулира и подслушва информация. Заради нежеланието на доставчиците на интернет услуги да инвестират в криптиране на връзките, те излагат на риск клиентите си - техните пароли и кореспонденция са лесно достъпни в публичния интернет.

„Имате две врати, едната е блиндирана и заключена, а другата широко отворена. Заключили сте едната, а другата сте отворили и всеки може да влезе във Вашата собственост. Така че, ако искате да Ви е сигурно както в реалния си живот, имате една врата - така използвате интернет - криптирано", категоричен е експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Проверихме сайтове на няколко институции. Сайтът на просветното министерство, който наскоро беше "пробит" от младеж, сега е със защитени портове. Училищата, които плащат на хостинг компании да поддържат сайтовете им, обаче са незащитени и през отворените портове лесно може да се стигне до личните данни на учениците.

В Министерството на транспорта и на съобщенията са отличници, но изненадващо се оказва, че сайтът на финансовото министерство има отворени портове и се поддържа от Сан Франсиско. Сайтът на Министерството на културата също не е сигурен.

Експертите са категорични - сайтовете на институциите трябва да имат валиден сертификат и адресът да започва с https, за да бъде човек сигурен.

За да избегнем хакерска атака, експертите съветват да изискваме от доставчиците защитени и критпирани комуникационни канали, както и да обновяваме софтуера.