Бум на заразени с лаймска болест в страната
Секция: Здраве
17 Август 2017 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бум на заразени с лаймска болест в страната

/КРОСС/ Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска болест, има към момента в страната. Инфекцията е в резултат от ухапвания от кърлежи, показва епидемиологичният доклад на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от Монитор.

11 са случаите на заразата само за една седмица. От началото на годината до сега инфектираните са 201. За същия период на 2016-а те са били 182-ма. Тази година има един регистриран случай на кърлежов енцефалит. Кърлежите, които се срещат по нашите земи, пренасят най-често марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит.

Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата, за да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми им форми - ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция ще прецени най-добре лекар инфекционист, обясняват лекари.

Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването - до един-два 2 месеца от ухапването, тя се лекува напълно с антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.

Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да предизвика също усложнения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза обаче лаймската болест може да доведе до смъртен изход, коментира инфекционистът и епидемиолог от частна болница в Стара Загора д-р Валентина Цанева.

Марсилската треска е на второ място по разпространение у нас. Тя протича с висока температура, специфичен пъпчив обрив по цялото тяло, включително по дланите и ходилата. Типичен симптом е появата на черно петно на мястото на ухапването. Характерно за нея е разпространението й чрез „кучешки" кърлежи. Затова от нея най-често боледуват хора, които са чистили домашните си любимци без да ползват предпазни ръкавици. Инфекцията предизвиква възпаление на малките кръвоносни съдове.

Независимо че и двете инфекции се лекуват с антибиотици, не ги пийте без лекарско предписание „профилактично", съветва д-р Валентина Цанева. За разлика от тях кримската хеморогична треска и кърлежовият енцефалит изобщо не се влияят от антибиотично лечение. Затова самолечението и „профилактичното" приемане на антибиотици при всяко ухапване от кърлеж е погрешно и вредно, подчертаха инфекционистът.

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин.