Откриха цветя от епохата на динозаврите
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Август 2017 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха цветя от епохата на динозаврите

/КРОСС/ Седем перфектно запазени малки цветя са намерени в парче кехлибар от Мианмар от епохата на динозаврите.

Вероятно някой трицератопс или тиранозавър рекс са си проправяли път през тропическата гора са отронили цветовете, които 100 милиона години по-късно са били идентифицирани като растение от неизвестен досега вид, разказва сайтът на Университета на Орегон.

За първи път седем напълно непокътнати образци на тази възраст са били докладвани в едно изследване, което е публикувано в списание Paleodiversity.

Цветовете варират от 3,4 до 5 мм в диаметър. Видът е наречен Tropidogyne pentaptera.

Това изследване се основава на по-ранни проучвания на кехлибари от Мианмар, в които екипът на Университета на Орегон описва друг вид от същия покритосеменни род, Tropidogyne pikei.

И двата вида имат разперени чашелистчета със жилки и подобни на жлези нектарници. Tropidogyne pentaptera се отличава с две удължени стълбчета, яйчниците на цветята са оцветени по различен начин.

И T. pikei, и T. pentaptera са поставени в семейство Cunoniaceae, чийто представители са разпространени и днес в южното полукълбо и има 27 рода.

В кехлибара са открити влакна от араукария (Стайна ела - Araucaria heterophylla). Анализът на базата от данни на ядрено-магнитен резонанс потвърждава, че смолата принадлежи именно на това растение. Застиналата смола е запазила цветята в отлично състояние.