София е на 86-о място сред най-добрите градове за живеене в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Август 2017 11:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София е на 86-о място сред най-добрите градове за живеене в света

/КРОСС/ София е на 86-о място в класацията "Най-добър град за живеене" за 2017 г. на групата за проучвания и анализи "Иконъмист интелиджънс юнит". Столицата ни се е изкачила с едно място от 2016-а, когато бе на 87-а позиция.

Най-добрият за живеене град в света за седма поредна година е австралийският Мелбърн с 97,5 от 100 точки, следват Виена (97,4) и канадският Ванкувър (97,3). Авторитетният рейтинг подрежда 140 града по критериите стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование, инфраструктура.

Освен австрийската столица в първата десетка са класирани само още 2 европейски града - Хелзинки и Хамбург. Причината е терористичната заплаха на Стария континент. Другите "отличници" са отново в Австралия (Аделаида и Пърт) и Канада ( Торонто и Калгари). Там е и Оукланд, Нова Зеландия.

Мелбърн, вторият по големина австралийски град и столица на щата Виктория, е с максимален резултат за здравеопазване, образование и инфраструктура.

"Това е подвиг, с който всеки жител на Мелбърн трябва да се гордее - каза кметът Робърт Дойл. - Но това не значи, че сме перфектни във всичко".

Най-страшно е да се живее в сирийската столица Дамаск, класирана 140-а. На дъното на листата са също Лагос (Нигерия), Триполи (Либия), Дака (Бангладеш) и Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея). Главна причина са бушуващите там конфликти. В последната десетка е и столицата на Украйна Киев.

Букурещ изпреварва София с 3 места и е на 83-а позиция. Будапеща е 36-а, Прага - 59-а, Варшава - 65-а, Атина - 69-а, Москва - 80-а, Белград е 96-и.

Швейцарските Цюрих и Женева са в първата 20-ица. Рим е 50-и, Лондон е едва 53-и. Според доклада нестабилността в света се е засилила, което е довело до неустойчивост на резултатите на градовете, особено в Европа.