Почти 100 души се борят с огнената стихия край Тополовград
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2017 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почти 100 души се борят с огнената стихия край Тополовград

/КРОСС/ Близо 100 души се борят с потушаването на пожара край селата Присадец и Маточина, намиращи се в близоост до границата с Турция в общ. Тополовград. Това съобщи пред „Фокус" комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН).

„Пожарът, който се развива край Свиленград е на около 1200 декара. В момента има 7 противопожарни автомобила, доброволно формирование от Тополовград - 20 души, 10 души от Свиленград, модулно формирование на армията от 30 военни и 7 пожарни автомобила с 30 пожарникари. В момента се работи по целия фронт на пожара. На настоящия етап няма опасност за населените места и хората", обясни комисар Бързилов.

По думите му другият пожар при село Сакарци е ограничен още от снощи, само се охранява и няма развитие.
„Засегнатите площи са около 800 дка. Има 2 автомобила, които са там на дежурство и го охраняват", обясни още той.

Тази сутрин в 5 часа военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар край селата Присадец и Маточина. 35-те униформени с техника се включиха в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи.

Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Бяха оставени дежурни екипи, за да контролират района. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи. За днес в почти цялата Хасковска област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи, сухо е, духа и силен вятър, което е предпоставка за възникване и бързо разрастване на пожари.