Японци разработват дървен материал, с който да сменят метала в автомобилостроенето
Секция: Автомобили
17 Август 2017 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японци разработват дървен материал, с който да сменят метала в автомобилостроенето

/КРОСС/ В Япония се разработва нов материал на основа на дърво, от който ще може да се правят автомобили, предава Automedia. Материалът трябва да бъде по-лека и по-твърда алтернатива на използваната в момента стомана.

Учени от Университета на Киото и експерти от компаниите Denso (най-големият доставчик на компоненти за Toyota) и Daсkyo Nishikava разработват специални нановлакна от целулоза, в които е вкарана пластмаса. За да бъде създаден подобен материал, е необходимо да се нарежат влакната от дървената целулоза на частици с размер 0,001 мм.

Твърди се, че новият материал е 5 пъти по-лек и 5 пъти по-твърд от стоманата. Той ще бъде много полезен при направата на електромобили, тъй като при тях теглото е основният проблем. Благодарение на неговото използване, превозните средства на ток ще използват и по-малко количество скъпоструващи батерии.

В момента производството на килограм от този материал струва около 9 долара. Според учените, участващи в разработката, през 2030 г. тази цена ще може да бъде намалена наполовина. В същото време килограм стомана или алуминий струва около 2 долара.

Засега само един производител използва дърво за своите автомобили. Това е компанията Morgan.