Парламентът ще се сдобие с ново фасадно осветление за 336 хиляди лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2017 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът ще се сдобие с ново фасадно осветление за 336 хиляди лева

/КРОСС/ Сградата на Народното събрание на едноименния площад в София ще има ново фасадно осветление. Това се разбира от обявената обществена поръчка на администрацията на парламента за изготвяне на проект за основен ремонт на фасади и художествено осветление на сградата и упражняване на авторски контрол по време на строителството, предаде БГНЕС.

За проект и надзор ще бъдат платени до 26 000 лв., без ДДС. Отделно - за ремонт и закупуване на нови осветителни тела ще отидат още 310 000 лв., без ДДС. Сградата на парламента, която е недвижима културна ценност с национално значение, разполага с фасадно осветление, което е проектирано и изпълнено в периода 1999-2001 г. и към момента вече е силно амортизирано, морално остаряло и много енергоемко, става ясно от документацията, с която служителите на председателя на НС Димитър Главчев мотивират нуждата от смяна на осветителните тела, които огряват нощно време сградата в центъра на столицата.

Сред основните изисквания на възложителя на обществената поръчка е запазване на автентичния вид на сградата при подмяната на осветителните тела и ремонт на тези елементи от фасадата, които са били разрушени или повредени през годините. "Новото фасадно осветление трябва да бъде съобразено с историческата и архитектурно-строителната дейност на сградата. То трябва да постига енергоспестяващ, експлоатационен и художествен ефект. Крайният светлинен проект да отговаря на всички светотехнически изисквания, както и да се съобрази с генералната линия на светлинното и цветово естетично архитектурно оформление на градското пространство", пише в документацията.

Общият срок на строителните и ремонтни дейности не трябва да надвишава 120 календарни дни, а очакванията са ремонтът да се случи през август месец следващата година. По същото време се очаква да бъде завършена и многомилионната реконструкция на бившия партиен дом в столицата, където депутатите ще получат нова пленарна зала със стъклен покрив. Плановете са след преместването на депутатите от пл. "Народно събрание" в бившия партиен дом, настоящата сграда да бъде превърната в музей, който очевидно ще има реновирана фасада и ново осветление.

Първоначалните планове на държавата беше, парламентът да се премести в "новия си дом" в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, което по план трябваше да стартира в средата на 2018-та година. Заради "Брекзит", българското председателство бе изместено с шест месеца напред, а депутатите ще го посрещнат в добре познатата пленарна зала между Паметника на Цар Освободител и храм-паметника Св. "Александър Невски".