Прокуратурата също се зае с шума
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2017 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата също се зае с шума

/КРОСС/ От Върховна административна прокуратура е организирана поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети и посветени на опазване на обществения ред, на провеждане на търговската дейност и т.н., съобщават от държавното обвинение.

Проверката идва на фона на последните акции срещу шума в Слънчев бряг, водени от вицепремиера Валери Симеонов.

Според чл.16а, ал.2 от Закона за защита от шума в околната среда не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00 ч.

При дейността на ВАП първоначално са изследвани наредбите, действащи на териториите на общините от Черноморското крайбрежие.

При това проучване на подзаконовите актове в редакциите, публикувани на съответните интернет-страници, са установени разрешения, с които е въведен различен /по-късен/ час, до който е разрешено озвучаването.

Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения с въвеждане на по-ранен час за жилищни зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.

Конкретните случаи, разкрити до момента касаят териториите на общини Шабла, Каварна, Варна, Несебър и с тях са ангажирани компетентните окръжни прокуратури.

Ефектът от проверката се открива в мерки, насочени към отстраняване на незаконосъобразните разрешения с цел спазване на целта на Закона за защита от шума в околната среда за създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум.

Проверката на ВАП продължава.