Доставката на учебници по училищата в страната започва след седмица
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2017 20:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доставката на учебници по училищата в страната започва след седмица

/КРОСС/ От 25 август започва разпространението на одобрените за ползване учебници и учебни комплекти за втори и шести клас в училищата в страната. Очаква се в първия учебен ден всички ученици да имат необходимите пособия за учене.

При забавяне на доставката, то няма да е значително и учебниците ще бъдат осигурени преди децата да са преговорили материала от миналата година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието.

Вносителите на проекти на учебници и учебни комплекти днес са получили заповедите на министъра на образованието и науката за одобрение или отказ от одобрение. Общо подписаните заповеди са 260, от които 256 са на одобрени учебници и учебни комплекти.

От двата етапа на оценяване е станало ясно, че те отговарят на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала и са получили над 50% положителни оценки от учителите по съответните учебни предмети в страната.

Списък на утвърдените учебници ще бъде публикуван на 18 август в сайта на Министерството на образованието и науката. До 21 август, понеделник, учителите трябва да изберат по кои от тях ще преподават в клас и да подадат заявка до директорите. До 24 август 2017 г., четвъртък, трябва да бъдат сключени договорите с издателствата за купуване и доставка.

Учебниците и учебните комплекти за учениците от първи до четвърти клас и учебниците за учениците от пети до седми клас са безплатни и се предоставят безвъзмездно от МОН. На децата в първи клас се дават нови учебни комплекти всяка учебна година. Останалите пособия могат да се използват до три години, след което се подменят, информират от министерството.