Радулов: Атаката в Барселона е трагична, но не неочаквана
Секция: Интервюта
18 Август 2017 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радулов: Атаката в Барселона е трагична, но не неочаквана

/КРОСС/ „Терористичната атака в Барселона е трагична, но не е неочаквана", смята експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. „В края на февруари миналата година от Европол заявиха, че от анализите им личи, че следващата година ще се характеризира с атентати в големите европейски градове", допълва още Радулов.

По думите му целта на терористите е постигната, тъй като атаката в Барселона получава много голям международен отзвук. „Целта е паниката да е колкото се може по-широка в международен аспект", допълва той.

Според Радулов Европа има сериозен проблем с мерките за сигурност, особено в последните 10-15 години, когато се е смятало, че няма толкова голяма опасност за ражданите на стария континент. „Много години говорим за оръжията и как автомат Калашников е най-произвежданото и опасно оръжие, което съществува и се използва, но терористите напоследък се насочват към общодостъпни средства, към автомобили", допълва Радулов. Той допълва, че закупуването или наемането на автомобил не предизвиква подозрение, което терористите много добре използват в своя полза.

„След всички подобни атентати в Европа установихме, че полицията е недостатъчна на места. Включително и в Лондон. Хората искат повече сигурност", допълва Радулов.

На въпрос дали нашите служби могат да се справят с атентат от този тип у нас, Радулов каза, че трябва да се надяваме. „Публичният образ на службите е доста опорочен", смята той и даде пример с последния скандал, при който мъж беше разпитван от ГДБОП заради заплахи срещу премиера Бойко Борисов в социалните мрежи. „Това значи, че службите не работят по сериозни сигнали и това, което вършат, е показно", допълва Радулов.