Индия купува американски хеликоптери за 650 млн. долара
Секция: СВЯТ
18 Август 2017 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индия купува американски хеликоптери за 650 млн. долара

/КРОСС/ Индия одобри 650 млн. долара за покупката на шест американски щурмови хеликоптери на корпорацията "Боинг".

В рамките на голяма оръжейна сделка през 2015 г. Ню Делхи вече закупи 22 машини "Апачи", сега иска още шест. Новопоръчаните хеликоптери ще са с пълно бойно оборудване и са предназначени за армията, предава БГНЕС.

Предишните 22 "Апачи", които са въоръжени с ракети "Хелфайър" и "Стингър", бяха закупени за подмяна на остарелия хеликоптерен флот на индийските войски.

Индийската армия за първи път ще бъде въоръжена с щурмуви хеликоптери и специалисти предполагат, че те ще бъдат използвани за операции по разположените високо в планините държавни граници - особено по източната си граница с регионалния й съперник Китай.
Ню Делхи и Пекин са затънали в напрегната безизходица над стратегическото плато в Хималаите, където стотици индийски и китайски войници се дебнат повече от три месеца.

Индия - най-големият вносител на въоръжения в света - инвестира десетки милиарди в обновяването на въоръженията си от съветската епоха, за да се противопостави на дългогодишните териториални спорове със съседите си, които разполагат и с ядрено оръжие.

Индия е подписала няколко сделки за големи суми, откакто министър-председателят Нарендра Моди дойде на власт през 2014 г. През април тя подписа военна сделка с Израел на стойност близо 2 млрд. долара.

През последните години Индия се обръща за покупка на въоръжения все повече към Съединените щати и Франция, вместо към традиционния си съюзник Русия.