Първите животни са се появили в леден свят преди около 650 млн години (видео)
Секция: Наука
18 Август 2017 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първите животни са се появили в леден свят преди около 650 млн години (видео)

/КРОСС/ Преди 700 милиона години Земята е била в хватката на зимата - дори на екватора на ледът е бил на места дебел километър. Малко след това се появяват първите многоклетъчни.

Едно изследване, публикувано в Nature, предоставя най-силното доказателство, че тези събития са свързани.

Изследователите анализират древни австралийски скали и откриват, че потокът от хранителни вещества, който е бил освободен при размразяването на земята и смилането на скалите от оттеглящите се ледници е довело до огромен разцвет на водораслите.

А водораслите са осигурили храната, необходима за развитието на живота на животните преди 650 милиона години.

Дълго времето учените не разбираха защо в продължение на много дълго време, около два милиарда години, на Земята съществуват само едноклетъчни организми и какво се е променило, давайки тласък на еволюцията на растения, животни и в крайна сметка - на нас, хората.

Сега учените откриха доказателства, че първите водорасли са се появили почти едновременно с първите многоклетъчни същества чрез изучаване на седиментните скали, образувани преди около 660 милиона години на дъното на първичния океанна мястото, където в бъдеще ще възникне централна част на Австралия.

В тези скали изследователите намериха достатъчно голямо количество молекули стероиди, които се съдържат в големи количества в клетките на животните и растенията, но отсъстват в клетъчните стени на прокариотите - примитивни организми с клетни без ядро, включващи фотосинтезиращите цианобактерии и археите.

Седиментите, проучвани от изследователите, са образувани по времето, когато Земята е започнала постепенно да се размразява преди около 850 милиона години. Учените смятат, че причината за това е била появата на първите фотосинтезиращи организми, които са изчистили атмосферата на планетата от парникови газове.

Когато Земята започнала да се размразява, в океаните попада огромно количество фосфор и други хранителни вещества от скалите, смляни от оттеглящите се ледници. Този фосфор, според учените, е помогнал на планктонните водорасли да надделеят над фотосинтезиращите бактерии и да задейства самоподдържаща се реакция, заради която нивото на СО2 в атмосферата на планетата е почти непроменен през последните 550 милиона години.

Всички това довежда до разцвета на многоклетъчния живот на планетата, благодарение на което са се появили и съвременните животни и хора.

video:https://www.youtube.com/watch?v=DpRSqs4umao