БАБХ иззе тонове храни и затвори 13 обекта
Секция: Туризъм
18 Август 2017 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ иззе тонове храни и затвори 13 обекта

/КРОСС/ През месеците юни и юли Българската агенция по безопасност на храните извърши 3000 извънредни проверки по Черноморието, след проверките са съставени 92 Акта и са издадени 250 Предписания.

Иззети са 933 килограма храни, които ще бъдат унищожени. От тях има такива с изтекъл срок на годност, неправилно съхранявани, храни с липса на документи за произход, термично обработени храни без маркировка, нерегламентирано продавани храни без етикети и такива с неизвестен произход.

Във Варна инспекторите са затворили 13 обекти. Основните причини са неправилно съхранение на храни, съвместно съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация и несъответствия в сграден фонд и оборудване.

В Бургас е затворен само един търговски обект със заповед за спиране на експлоатация за неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия в предлаганият асортимент посочен в издаденото удостоверение за регистрация.

Най-чести нарушения, които инспекторите установяват са несъответствия на сграден фонд и оборудване, липса на регистрация, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, нарушения по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните СУБХ и др.

През месец юли са извършени 14 000 проверки от отделите "Контрол на храните" пък е провело 14000 проверки през изминалия месец на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. Съставени са 208 акта и са издадени 776 Преписания. От тези проверки над тон месо е насочено за унищожение. От предприятия и складове за търговия на едро: 20 597,90 кг. храни от животински и неживотински произход.

Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност са 19, от които 9 на територията на гр. Варна, 4 на територията на гр. Добрич, 3 на територията на гр. Шумен, 2 на територията на гр. София и един на територията на гр. София-област.