Нова версия, шофьорът-убиец от Барселона може би още е жив
Секция: СВЯТ
19 Август 2017 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова версия, шофьорът-убиец от Барселона може би още е жив

/КРОСС/ Испанските власти продължават търсенето на последния известен на този етап заподозрян за терористичното нападение в Барселона, което отне живота на 14 души, предава БТВ. След пореден обрат в разследването късно вечерта в петък стана ясно, че зад волана на буса, връхлетял в пешеходна зона, е бил 22-годишният Юнес Абуякуб, който все още не е заловен.

До момента се смяташе, че атаката е била извършена от 17-годишния Муса Оукабир, ликвидиран по-късно заедно с четирима други мъже при опит за нова атака в градчето Камбрилс. Началникът на полицията Хосеп Траперо коментира пред местна телевизия, че той и колегите му смятат, че шофьорът е бил по-лек от Оукабир. Името на Абуякуб беше цитирано от източници на в."Ел Паис".

Мъжът, който е от марокански произход (подобно на останалите, свързани с атаките), е живеел в град Рипол, северно от Барселона.

Трима души са арестувани в населеното място.

Първият заподозрян за атаките беше Дрис Оукабир, който обаче се предаде на полицията и заяви, че малкият му брат Муса е откраднал документите му. Именно с тях е бил взет микробусът, който е трябвало да бъде използван за бягство след атаката.

Смята се, че терористите са имали план за много по-голям атентат, но експлозия в квартирата, където се изготвяли бомбите, ги принудила да разчитат на атака с моторно превозно средство.

При второто нападение - в Камбрилс, нападателите са имали фалшиви шахидски колани и ножове. Тогава те убиха една жена и раниха няколко души. Този път обаче полицията реагира бързо и, според Траперо, един от подчинените му сам е успял да застреля четирима от екстремистите.

„Ислямска държава" пое отговорност за действията им.