Мрачна прогноза: Терористите подготвят следващо оръжие - влакови катастрофи
Секция: СВЯТ
19 Август 2017 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мрачна прогноза: Терористите подготвят следващо оръжие - влакови катастрофи

/КРОСС/ В момента терористите се подготвят за следващото си оръжие - влаковите катастрофи. Подготвят се джихадисти, които да предизвикват масово дерайлиране на влакове, предупреди в студиото на Bulgaria ON AIR бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев.

"Оказва се, че автомобилът е най-достъпното оръжие за масово унищожаване", продължи той и отбеляза, че терористите все по-рядко използват бомби, тъй като службите за сигурност са се адаптирали към този метод и постоянно парират такива атентати.

"Службите съвсем скоро ще успеят да се противопоставят върху това оръжие (нападенията с автомобили), но терористите не спят. Усещането е, че службите за сигурност не се справят, защото терористите действат изключително професионално", каза още гостът в предаването "Денят ON AIR".

Невен Славчев от "Мрежа за инициативи и решения" коментира, че терористите прибягват до методи, които са често срещани в ежедневието и това няма как да бъде спряно.

"Ето колко е лесно с чужди документи да наемеш превозно средство", даде пример с атаката в Барселона той, при която нападателят използва документите на своя брат, за да наеме бус.

"Човешкият фактор няма как да не окаже влияние върху такъв тип събития. Тъжно е, че силите в цяла Европа са намалени за сметка на хората", констатира гостът в предаването "Денят ON AIR".

Богдан Милчев добави, че има два начина за спиране на терористите - с физическо присъствие на органите на реда и с много силно развита агентура (разузнаване).

"Трябва повече техника и полиция, трябва обучение не само на специалните служби, но и на гражданите", настоя той.

Запитан дали Спешната помощ у нас разполага със стратегия и достатъчно линейки за адекватна реакция в такива ситуации, бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков отговори:

Разполагаме с тези възможности и сме го доказали във времето. Нашата Спешна помощ ежедневно работи в такива условия. Пряко доказателство бе реакцията на медицинските служби при инцидента в Бургас.

Той уточни, че координацията се осъществява от Центъра за спешна медицинска помощ. Д-р Спасков обясни, че задачата им да се направи такова разпределение на пострадалите, че да не бъде затруднявана само една от големите болници.