Нови промени в правилника на Фонда за лечение на деца
Секция: Здраве
19 Август 2017 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови промени в правилника на Фонда за лечение на деца

/КРОСС/ Нови промени ще има в Правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), съобщава БНР.

Те са изготвени от Министерството на здравеопазването и са предоставени за обществено обсъждане. Промените засягат най-вече проблемите със заплащането на медицинските изделия.

В момента ЦФЛД може да подпомага закупуването на медицински изделия, които не се покриват от Здравната каса, има ги в болничната аптека на лечебното заведение, където ще се лекува детето, и за медицинското изделие е проведена обществена поръчка.

Проблемът е, че частните болници не са задължени да провеждат обществени поръчки, а често лекуват деца, финансирани по линия на общественият фонд. За да могат да бъдат подпомогнати всички деца, независимо от избраната болница, с промените се предлага Фондът за лечение да може да провежда обществени поръчки в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП. Дава се и възможност, ако болницата е провела обществена поръчка за медицинско изделие на цена по-ниска от договорената от фонда, да се използва това медицинско изделие. 

С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница.

Промените предвиждат по-голям контрол над работата на Обществения съвет. Ще се подписва проектодоговор между заявителя и Центъра, като той влиза в сила след подпис на директора. Предвижда се заявителят да декларира съгласие дали събрани дарителски сметки да бъдат използвани по искането за финансиране от фонда. Вече и упълномощено лице ще може да подава документите пред фонда.

Основната цел на проекта е обективност и навременност на решенията за подпомагане на нуждаещите се деца.