Патриарх Неофит ще посети Самоков за празника на града
Секция: Православие
20 Август 2017 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит ще посети Самоков за празника на града

/КРОСС/ Негово Светейшество Български патриарх и Софийския митрополит Неофит ще посети Самоков за празника на града - 21 август, когато Православната църква отбелязва паметта на свещеномъченик Симеон Самоковски - покровител на града, съобщиха от Светия Синод.

Свещеномъченик Симеон Самоковски (със светско име Симеон Попович) става Самоковски митрополит през есента на 1734 г. През 1737 г. е арестуван от турците, окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Погребан е в притвора на Бельовата църква край града. През 1994 г. при археологически разкопки, вляво зад вратата, е открит гроба с част от мощите на мъченика, част от св. Евангелие, митрополитския му жезъл и златоткана архиерейска одежда.

В навечерието на празника, на 20 август (неделя) в Бельова църква „Рождество Богородично", където е гробът на светеца, ще бъде отслужена архиерейска света Литургия, оглавявана от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител.

След литургията ще бъде извършен празничен водосвет и освещаване и раздаване на благословена храна. На 21 август сутринта в Бельова църква ще бъде отслужена света Литургия от духовниците от Самоковска духовна околия. В 19.30 ч. Негово Светейшество патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит ще оглави Молебен и празничен водосвет в центъра на Самоков. Очаква се празникът да бъде уважен и от държавния глава президента Румен Радев и други официални лица. Денят ще завърши с концертна програма на градския площад.