Овче мляко и сирене от Родопите пази от няколко вида рак
Секция: Здраве
20 Август 2017 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Овче мляко и сирене от Родопите пази от няколко вида рак

/КРОСС/ Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания, съобщава БНТ.

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.

„Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото, заяви проф. Любомир Ангелов от Института по криобиология и хранителни технологии".

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай.

„Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува", заявява той.

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.

"Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин се запазват всички биологично активни вещества в другите продукти. И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те потискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха", коментира Ангелов.

Фермерът Стойчо Данчев също е убеден в качеството и лечебните свойства на овчето мляко.

„Нашите деди тук в Момчиловци са отглеждали навремето около 40 000 овце и старото поколение, които са гледали, почти всички живееха 90-100 години хората", заявява той.

Сега овцете са значително по-малко и въпреки субсидиите отглеждането им е трудно, а млякото се изкупува на една и съща цена без значение дали е от високо или ниско продуктивна порода, каквато е каракачанската. Стопанинът произвежда сирене предимно за собствени нужди, а за да стигнат чистите продукти до повече потребители, е нужна насочена държавна политика, смята той.