Атентаторът от Барселона може би е убил още един човек при бягството си
Секция: СВЯТ
20 Август 2017 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атентаторът от Барселона може би е убил още един човек при бягството си

/КРОСС/ Жертвите на атентатора от Барселона може би са 14, а не 13. Това съэобщава каталунският „Ел Периодико", като се позовава на източници от местната полиция.

Основният заподозрян за атентата на „Ла Рамбла", при който бял бус се вряза в пешеходци е 22-годишният Юнес Абуякуб (на снимката). При неговата атака загинаха 13 души, а още около 50 все още са в болница.

Извън тези, които се борят за живота си в болница, може би обаче има и още една жертва на младия мароканец. Това е 35-годишен мъж, който е открит мъртъв, вследствие на прободни рани, недалеч от мястото на атентата. Основната хипотеза, по която работят е, че при опита си за бягство е отвлякъл въпросния мъж заедно с управлявания от него „Форд Фокус", след което го е убил.

Въпросният автомобил рани полицай, заради което беше открит огън срещу шофьора. Последвалата експертиза обаче показа, че шофьорът не е починал от огнестрелните рани, а вече е бил намушкан. Разследващите вече са събрали ДНК материали от автомобила и чакат резултатите, за да разберат дали Абуякуб наистина е бил в него и е извършил още едно убийство.

Той е и единственият от терористичната си клетка, който още не е открит. Превърна се в най-търсения човек в Европа, а днес полицията претърси за пореден път дома му в Рипой.

Майка му пък излезе пред медиите и го призова да се предаде.

Независимо от версията, че е загинал, все още се издирва и местен имам, за когото се смята, че е радикализирал младежите, членове на терористичната клетка.

Бяха открити и 120 газови бутилки в къща в градчето Алканар, за където се смята, че е била щаб-квартирата на терористичната клетка. Предполага се, че е имало план да бъдат използвани за една или повече атаки. По-рано през деня се прокрадна и теорията, че терористите първоначално са искали да нападнат поне три цели в Барселона.

На 200 метра от тази сгрда преди няколко дни пък газова експлозия затри друга къща, като от полицията вярват, че взривът е станала погрешка и във въпросната постройка са се помещавали джихадистите.