Терористите от Барселона подготвяли атентати със 120 газови бутилки
Секция: СВЯТ
20 Август 2017 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Терористите от Барселона подготвяли атентати със 120 газови бутилки

/КРОСС/ Терористичната клетка, отговорна за атентатите в Испания, е подготвяла "един или няколко атентата" в Барселона със 120 газови бутилки, намерени в къща в намиращия се на 200 км югозападно град Алканар, съобщи днес полицията, цитирана от БТВ.

"Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона", каза началникът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо, цитиран от „Франс прес".

По-рано подобна версия излезе и в испанските медии, като ставаше въпрос, че терористите са имали три набелязани цели в Барселона, сред които и емблематичната катедрала "Саграда фамилия".

През последните дни обаче се лансира версията, че взрив във „фабриката за бомби" на джихадистите ги е отказал от по-голям атентат и затова са прибегнали до атаката на пешеходна зона с товарен автомобил, при която загинаха 13 души. Преди няколко дни, къща намираща се близо до тази, в която са открити газовите бутилки, беше взривена именно след газова експлозия.

Иначе от испанската полиция вече се похвалиха, че терористичната клетка е неутрализирана. Повечето от заподозрените бяха ликвидирани при опит за втора атака или са в ареста. Липсва най-вероятният шофьор на буса, убил 13 души на „Ла Рамбла" в Барселона - 22-годишния Юнес Абуякуб. Майката на младия мароканец го призова да се предаде на властите по време на протест срещу тероризма в родния му град Рипой.