Търсят нови доказателства, че най-старият човек е живял по нашите земи
Секция: Наука
20 Август 2017 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търсят нови доказателства, че най-старият човек е живял по нашите земи

/КРОСС/ Намирането неотдавна на зъб на предчовек край Чирпан и преди това на челюст край Атина разтърси научните среди. Защото става въпрос за предтеча на съвременния човек, най-старият сред известните на науката до този момент. Учените го нарекоха грекопитек.

Сега проф. Николай Спасов ще търси други, неоспорими доказателства за това, че той е най-ранният предчовек, съобщава news.bg. Както и че предчовеците (хоминините) произлизат не от екваториална Африка, а от източното Средиземноморие. Това ще е възможно, когато бъдат открити повече кости от древния ни прародител. Проф. Спасов ръководи международния екип на изследователите на грекопитека, съвместно с проф. Мадлен Бьоме от Центъра за изследване на човешката еволюция в Тюбингенския университет в Германия.

Находката от Чирпан, както и челюстта, намерена в Гърция, могат радикално да променят досегашните представи за появата на предшествениците на човека. Останките са по-стари от откритите в Африка предчовеци и намирането на нови кости би означавало, че не Африка е родината на човешката еволюционна линия, а Балканите и цялото Източно Средиземноморие.

Това, което е очевидно от намерените останки в находището край Чирпан, е, че по нашите земи, покрити със савани, подобно на днешна Африка, преди малко повече от 7 млн. години, са скитали маймуни, антилопи, жирафи, древните коне - хипариони. И сред тях е живеел и грекопитекът, може би първи представител на човешката еволюционна линия, изправен вече на два крака.