Изпращат Величко Чолаков в спортната зала на Смолян
Секция: СПОРТ
20 Август 2017 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпращат Величко Чолаков в спортната зала на Смолян

/КРОСС/ Спортната зала в Смолян - мястото от където тръгна за големия спорт Величко Чолаков, ще събере всички желаещи да си вземат последно сбогом с големия шампион. Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от Атина 2004 г. почина внезапно днес (20 август) едва на 35 години. Той остава последният българин, печелил олимпийско отличие в щангите и единственият, донесъл медал в най-тежката категория.

"Най-вероятно поклонението ще е утре, но все още не сме уточнили часа с близките, които в момента са все още в шок. С голяма болка посрещнахме вестта за внезапната кончина на един от най-изтъкнатите ни спортисти -тежкоатлети, почетният гражданин на Смолян - Величко Чолаков. Десетки пъти той ни изправяше горди от огромната сила, мощ и упоритост, с които постигаше успехи в спорта и живота. Сега ще постоим отново прави, за да го изпратим в последния му път. Величко ще остане пример за всички, които ще се посветят на този най-български спорт - вдигането на тежести, пример за всички, които ще поемат по неговия път на състезател и треньор.

Пример за всички, които ще бъдат отдадени на обществото и гражданите на Смолян. Той няма да отнеме нищо от себе си. Той ще остане при нас с успехите си, със силата си, с младостта си, любовта си към семейството и наследниците си. Величко ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите. Изказвам най-искрени съболезнования и изразявам дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на Величко Чолаков", заяви кметът на Смолян Николай Мелемовq цитиран от БТВ.

Близките на Чолаков получиха съболезнователен адрес и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. "Ще запазя в спомените си Величко Чолаков с голямото му и добро сърце, отдадено на спорта, семейството и България", се казва в него.

Депутатът от БСП и бивш кмет на Смолян Дора Янкова също изрази съболезнованията си:

„Отива си една усмивка на широкоскроен човек и баща на две деца. Когато бях кмет на областния град, за мен беше чест да връча огърлицата на Смолян на най-големия родопски богатир, за да стане почетен гражданин. Посрещали сме го с духовия оркестър и родопски гайди на летището в София, за да му покажем нашата гордост от усилията, които влага и медалите, които носи за България. В Родопите са раждат юнаци, ражда се и се култивира духът на спорта! Величко показа, че е Железен. И записа името си в историята не само на нашия край, но и на света. Сбогом на единствения български щангист с медал от най-тежката категория! Сбогом, Величко!", гласеше част от написаното от бившата кметица.