Разград излиза на протест заради лоша миризма
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2017 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разград излиза на протест заради лоша миризма

/КРОСС/ Разград излиза на протест. Причината е лошата миризма, която се носи над града от началото на месеца, съобщава „Нова телевизия".

Има ли обгазяване и изпускане на вредни емисии във въздуха и каква е причината? Румяна Генчева от 40 години е жител на Разград. Твърди, че от началото на месец август над градa се носят лоши миризми.

„Тук има училище, детска градина. По-горе също детска градина, но тези миризми се усещат в целият град. Особено през нощта. Особено, когато мислят, че хората не дишат, а ние дишаме. Все още дишаме. Такава смрад е. Не мога да си представя нашите дечица. Детето спи до мен, просто ми е жал, то какво диша", разказа Румяна Генчева.

Подобна ситуация в Разград имаше през месец октомври, миналата година. Тогава бе установен източникът на миризмите - пречиствателна станция на фармацевтичен завод.

„При предходни проверки, миналата година, на това дружество са съставени наказателни глоби и санкции, като те са предприели действия. Към настоящия момент се изгражда ново физико-химично стъпало към тази пречиствателна станция", обяснява инж. Христо Милков - началник-отдел в РИОСВ-Русе.

Сега, сигнали за лошо качество на въздуха, има отново и те са подадени до регионалната екоинспекция в Русе. От фармацевтичното дружество, заявиха че от РИСОВ - Русе извършват проверки на пречиствателната им станция има и без да са подавани сигнали.

„При всеки сигнал за миризми идват при нас. На друго място не знам дали ходят. Нямам информация. И ние имаме протоколи от всичките тези проверки. Особено, тук, последният месец през три дена, в общи линии, идваха на проверки. На нашата пречиствателна станция мирише, както на всяка пречиствателна станция иначе няма да се казва „пречиствателна" ако миришеше на рози, а ще се казва „Розариум". Във всички пречиствателни съоръжения има миризма, която обаче е локална и е съвсем минимална. Тя не може да се разпространява, да задушава хората и т.н.", обяснява Теменуга Газдова - управител на клон на фармацевтичен завод.

Официално, обаче, източникът на лошите миризми, не е установен. Ето тази мобилна лаборатория е от две седмици в Разград. До няколко дни трябва да излезе докладът от нея за качеството на въздуха.

И докато чакат резултат, жителите на Разград излизат на протест, тази вечер, от 18 часа. Заради проблемa и Общинският съвет свиква извънредна сесия след ден.