Темата за справедливото общество е важна, за да се противопоставим на тероризма
Секция: Анализи
21 Август 2017 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Темата за справедливото общество е важна, за да се противопоставим на тероризма

/КРОСС/ За да се избегне заплахата от тероризма, освен силно полицейско сътрудничество и успешна работа между националните правителства на държавите, трябва да видим откъде идват корените на този проблем.
Това каза за предаването „Преди всички" по „Хоризонт"Ивайло Калфин - специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, два пъти вицепремиер в различни коалиционни кабинети. Той е и бивш министър на външните работи, както и бивш министър на труда и социалната политика. Калфин допълни:

„Те не са толкова зле живеещи, това са хора, които имат възможности и за развитие по-нататък, но очевидно са млади хора, които не виждат перспектива в обществото си - деца на имигранти, които са второ или трето поколение. Очевидно се чувстват не достатъчно интегрирани в държавата и те всъщност отмъщават на държавата, която ги е приела, която е приела семействата им, и която преди години е дала подслон на хората.
Всъщност пропагандата на джихадистите по някакъв начин осмисля живота им. Те казват: "Ето, вместо цял живот да сте незабележими и да се борите за хляба си и за някакъв живот, който виждате от родителите си, вие ще станете герои и т.н.", което очевидно пуска корени между тийнейджъри и младежи на 18, 20-22 години. Те изведнъж решават, че ще променят света по този начин. Така че освен сътрудничеството със сигурността, би трябвало да се положат усилия и от държавите. И те са не като противопоставяне, а именно търсене на хомогенност в обществото, търсят се причините, защо тези хора идват да си отмъщават, защо не виждат друга кауза".

Според Калфин проблемът с тероризмът може да бъде разрешен само на европейско ниво:

„Темата не толкова за обединена Европа, колкото за справедливото общество, би трябвало да бъде действително една от важните. След като един проблем се повтаря в различни страни и виждаме, че когато има разделение на различна основа - религиозна, етническа, по произход и т. н. - това започва да показва едни пукнатини, които се увеличават все повече и този проблем се повтаря в много европейски страни. Виждаме във Финландия онзи ден, виждаме в Русия, че това нещо се получава също. Всеки, който има да си отмъщава на обществото, се убеди, че сравнително лесно в собствените си очи може да стане герой. Така, че тук въпросът, според мен, е по-скоро на всички страни. Той е европейски въпрос и той е свързан с умението да се ангажират особено млади хора в градивна кауза".

ЕС не бива да бъде обвиняван за провалите в борбата с тероризма, тъй като механизмите за нея още се изготвят, а превенцията е незабележима за обществото:

„Проблемът е, че действията не дават бързия резултат. Вие виждате, че тероризмът се прави изключително от самостоятелни хора - наема един камион или автобус и убива хора с него, или взима един нож и започва да го размахва по улиците. Много трудно могат да се спрат подобни акции и това го казват всички експерти. Разбира се, службите за сигурност говорят, полицейското сътрудничество работи и то предотвратява много потенциални атентати, но ние не го виждаме това нещо. Ние виждаме това, което се появява пред всички, тези, които са резултатни".

Икономическата стабилност след кризата, борбата с тероризма и сигурността на ЕС, мигрантската вълна са теми, в които Европа досега не е била достатъчно активна, а сега трябва да бъде по-активна от националните страни, обобщи Калфин. Той отчете, че това би наложило и преразпределение на европейските ресурси.