Путин подкрепя заснемането на филм за математика, решил задачата на хилядолетието
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Август 2017 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин подкрепя заснемането на филм за математика, решил задачата на хилядолетието

/КРОСС/ Ще бъде създаден филм за математика, доказал хипотезата на Поанкаре, Григорий Перелман, чиято премиера ще бъде през юни 2019 г., съобщава РИА Новости.

По време на кинофорум в Крим режисьорът Андрей Григориев заяви, че в момента работи върху филм за известния руски математик, който живее в Санкт Петербург. Той съобщи, че лично е успял да комуникира с Перелман, който води затворен начин на живот.

Освен това режисьорът е разказал на Путин как вървят снимките и е поискал от президента да помогне на филма чрез Министерството на културата. Путин подкрепя идеята за филма и пита дали самият Переман възразява срещу снимките. Според режисьора руският учен е одобрил идеята и активно общува с екипа. Премиерата на филма ще се състои на 13 юни 2019 г.

Хипотезата на Поанкаре е формулирана през 1904 г. Сто години най-добрите математици от цял свят се опитват да докажат тази хипотеза. Едва през 2002 г. руският учен Григорий Перелман успя да я докаже по много нетривиален и лаконичен начин. Три години бяха нужни на учените да проверят истинността на доказателството.

Хипотезата е тясно свързана с топологията - раздел от математиката, чийто основни положения са разработени от френския математик и физик Анри Поанкаре. Според топологията всеки обект може да бъде трансформиран или в сфера или в тор (геврек) с една или повече дупки. За тополозите два обекта са едни и същи, независимо как се деформират, щом не се разкъсват.

За това в какво се състои хипотезата може подробно да прочетете в "Хипотезата на Поанкаре - последната решена нерешима задача".

За да се разбере хипотезата на Поанкаре, математиците предлагат следния мисловен експеримент: "Да речем, че имаме ракета с много, много дълго въже, вързано с опашката й, която може да облети цялата Вселена и да се върне безопасно на Земята. И сега имаме в ръцете си и двата края на въжето, което е омотано през цялата Вселена. Ако може да издърпаме цялото въже, можем да кажем, че формата на Вселената е сфера, а ако това не стане, значи Вселената прилича на тор".

Крупномащабната геометрия на Вселената е фундаментален проблем на космологията, особено важни са пространствената й кривина и топология. Уравненията на Айнщайн за гравитационното поле определят само локалните свойства на пространство-времето, но и не глобалната структура на Вселената като цяло.

В исторически контекст великите теоретически открития в математиката по правило имат последствия, които ще наблюдаваме тепърва в бъдеще. Не е изключено, в изследванията на руския математик учените да намерят още много полезна информация не само за абстрактните тримерни многообразия, но и за пространството, в което живеем.