Откриха 15-етажен блок в Перник
Секция: ИКОНОМИКА
21 Август 2017 19:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха 15-етажен блок в Перник

/КРОСС/ Иска ми се повече блокове да имат нормален облик, така че когато излизаме навън също да се чувстваме прекрасно, както се чувстваме и в обновената среда вътре в тях. Това отбеляза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова при откриването на обновения блок 58 в ж.к. „Изгрев" в Перник днес. Тя подсети собствениците да участват в конкурса за най-добре саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Заместник-министър Крумова пожела на сдружение „Ладовица-58" да пази това, което е направено с общите усилия на собствениците, общината, изпълнителя и експертите от МРРБ и допълни, че грижата за подобряване на облика в квартала чрез обновяване и на другите одобрени за участие в програмата сгради ще бъде на министерството.

Реновираният 15-етажен блок 58 е финансиран с 1 211 301,52 лв. от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Чрез тези средства топлинно са изолирани външните стени и надземната част на стените на сутерена. Монтирани са топлинна изолация и хидроизолация на покрива. Подменена е съществуващата дограма. Ремонтирана е осветителната инсталация в общите части е и изпълнена нова система за мълниезащита. Конструктивно са укрепени проблемни тераси на таванския етаж. В резултат сградата вече е с клас на енергопотребление „В" и се очаква потребяваната енергия в подобрените над 7700 кв. м жилищна инфраструктура да намалее с близо 745 хил. kWh/годишно, а въздухът в града да бъде по-чист предвид прогнозното спестяване на 233 тона СО2 годишно. От вече подобрените енергийни характеристики ще се възползват 150 души, живеещи в 70 апартамента.

Сградата е първата, в която е извършена реконструкция на старата вертикална отоплителна инсталация. Изградена е нова хоризонтална отоплителна система, автоматично балансирана и енергийно оптимизирана с индивидуално измерване на месечния разход на топлина за всеки апартамент. С финансиране от програмата е подменена инсталацията в общите части на сградата, а ремонтът в отделните жилища е за сметка на собствениците, чието самоучастие възлиза на приблизително 45 хил. лв.