Туристите бягат от Иския
Секция: Туризъм
22 Август 2017 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристите бягат от Иския

/КРОСС/ Многобройни туристи, почиващи на Иския, където в понеделник вечерта се случи земетресение, се опитват спешно да напуснат острова в Тиренско море, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Трусовете на Иския са регистрирани в 20:58 часа местно време (21:58) в понеделник. Първоначално Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщи, че магнитудът е 3,6 по скалата на Рихтер, но по-късно експертите в него коригираха оценката си и съобщиха, че е 4. Епицентърът се е намирал в непосредствена близост до западното крайбрежие на острова на дълбочина от около 10 км. Разрушения са регистрирани в курортните градчета Казамичола Терме и Лако Амено на северното му крайбрежие.

Според последни данни в резултат на труса са загинали две жени, 26 души са ранени, като двама от тях са в тежко състояние.

По време на труса колебанията в земната повърхност са усетени силно в различни райони на острова и предизвикват паника сред туристите и местните. Мнозина бягат на улицата. Ситуацията се влошава допълнително от пълното изключване на електроенергията, което се случва в град Иския и в други райони на острова.

В град Казамичола Терме, където са основните разрушения и откъдето са двете загинали жени, местните се страхуват да се прибират по домовете си и са прекарали нощта под открито небе. В град Иския ситуацията е спокойна, но и тук има хора, които предпочитат да нощуват в автомобилите си или на улицата.

На остров Иския, чиято численост е около 40 хил. души, в пика на летния туристически сезон през август обикновено се очакват около четвърт милион туристи.