Напрежението между Германия и Турция е по-скоро дъвка
Секция: Анализи
22 Август 2017 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напрежението между Германия и Турция е по-скоро дъвка

/КРОСС/ Засилването на напрежението между Германия и Турция е по-скоро "дъвка", коментира в предаването "Преди всички" по БНР Георги Димов - бивш консул на България в Одрин.

„По отношение на сагата Турция - Германия и въобще европейския вектор на Анкара, очевидно е, че европейско членство няма да има. Знаят го много добре и двете страни и всъщност може би това допълнително мотивира настървеността и арогантността на Анкара и лично на турския президент Реджеп Ердоган към Берлин и общо към Брюксел и това на пръв поглед изглежда разбираемо. При внимателен поглед обаче се вижда и нещо друго - много по-разбираемо, а именно приоритетите в днешния дневен ред на Анкара. Къде е най-голямата заплаха за Турция? То е ясно - неизбежното прекрояване на граници южно от нашата съседка и точно заради това според мен Брюксел и Берлин са, как да го кажа, "дъвка" за предъвкване", коментира Димов.

По-въпроса дали е реалистично да се очаква операция на Турция и Иран срещу кюрдите, Георги Димов каза:
„Дайте да видим какво имаме на терен. Имаме два много ясно изразени фронта. От едната страна на барикадата са Турция, от една година ангажирана под някаква форма е и Русия, а от една седмица вече и Иран. От другата страна , на отсрещния бряг са, САЩ, Западът като цяло и общо кюрдите, каквото и да означава това.

Реалистично е. Да не забравяме, че на 25 септември е насрочен референдум за независимост в Северен Ирак. Но за да стане по-ясно, нека да фиксираме изходните играчи и започване с Турция, понеже тя е в епицентъра на събитията. Според Анкара в района има четири терористични организации. Това е Кюрдската работническа партия - ПКК, ДАЕШ, то е ясно, т.нар. терористична организация на привържениците на Фетуллах Гюлен и това са също Отрядите за народна самоотбрана на Партията на демократичното единство на сирийските кюрди. И на тях Анкара им е обявила тотална война.

Продължаваме със САЩ - според Вашингтон в Турция и в нейния регион действат две терористични организации - ПКК и ДАЕШ. Другите две категорично не са припознати като такива.

Идва ред и на Иран и иранската връзка стана особено актуална след визитата миналата седмица в Турция на началника на Генералния щаб на иранската армия. Той проведе доста срещи на високо политическо равнище, даже беше приет лично от Ердоган. Още повече, че Турция и Иран се конкурират за лидерската роля в регион, като се погледне тяхната територия, население, влияние, самочувствие, те са съизмерими. Сега очевидно пред тях има обща заплаха и това временно ги обединява".

Георги Димов коментира и това дали турците в Германия ще послушат призивите на Ердоган да не гласуват за християндемократите, социалдемократите и зелените на предстоящите избори за Бундестаг.

„Факт е, че на референдума, който беше тази година в Турция, така и на предни общи избори има един много интересен феномен - живеещите в Германия турски граждани подкрепят много по-силно Ердоган, отколкото самите турци в Турция. И точно от тази гледна точка аз няма да се учудя, ако голяма част от живеещите в Германия турски граждани послушат призивите на Ердоган".