Научен арт-проект показва човешкия мозък в непознати детайли (видео)
Секция: Наука
22 Август 2017 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Научен арт-проект показва човешкия мозък в непознати детайли (видео)

/КРОСС/ Доброто изкуство отразява реалността, но рядко това се случва с такъв детайл, с какъвто го прави арт-проектът на невролога д-р Грег Дън Self-Reflected. В центъра на неговата работа стои човешкият мозък, а повече за него ще научите на 22 август от 20:00 часа в клуб Gramophone по време на лекция от поредицата Skeptics in the Pub.

Д-р Грег Дън (Greg Dunn Design) създава своя проект в партньорство с физика д-р Брайън Едуардс. Self-Reflected е изключително детайлно представяне на мозъка с отразителна офортна технология, която показва деликатната хореография на нашите неврони. Творбата показва разрез на човешки мозък с всеки от неговите 500 000 неврона, изработени от фини златни пластини. Благодарение на детайлната изработка, при осветяване на проекта чрез отражение се симулира движението на сигналите в мозъка и фината хореография на нашите неврони. Паното с размер 2.44 на 3.66 метра е част от постоянна експозиция на Franklin Institute във Филаделфия, САЩ.

По време на презентацията си на Skeptics in the Pub д-р Дън ще представи своя проект с видео записи. Той ще разкаже за подготовката на Self-Reflected, която е отнела 2 години и включва рисуване на ръка, адаптация на неврологични данни, алгоритъм за симулация на мозъчните процеси, фотолитография, осветителен дизайн и позлатяване.

Събитието е част от поредицата срещи за популярна наука Skeptics in the Pub. В София вече са организирани над 20 такива събития с около 100 гости всяко, а сходни събития се организират в повече от 20 европейски държави. Темите са разнообразни и се простират от астрофизика и неврология до автоимунни заболявания и генетика.

video:https://www.youtube.com/watch?v=p6lBqSFA6ww