Турски съд не позволи на обвинената в тероризъм българка да се прибере у дома
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2017 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски съд не позволи на обвинената в тероризъм българка да се прибере у дома

/КРОСС/ Съдът в турския град Айдън не е уважил молбата да бъде пусната от ареста задържаната в Турция българска гражданка Мира Яшар. Тя е обвинена в пропаганда на терористични организации. Според турските власти, Яшар подкрепя кюрдските "Отряди за народна защита". Все още няма насрочена дата за делото, съобщават за "Хоризонт" от МВнР.

Съдът не е уважил и молбата за отмяна на наложената забрана на Мира Яшар да напуска страната. Получено е съобщение, с което преди наказателен съд в Айдън я задължава два пъти в седмицата - в понеделник и петък, да полага подпис в полицейският участък, намиращ се в района на местоживеене. В съответствие със съдебната процедура, Яшар е упълномощила адвоката си за запознаване с внесения от прокуратурата обвинителен акт. Българските дипломатически представителства в Турция следят развитието на процеса и са готови да окажат необходимата помощ, съобщават МВнР.

Мира бе задържана в края на юли в турският курорт Дидим заедно с приятеля си, британецът Джоузеф Роубинсън. Двамата се познават от фейсбук група, която помага на доброволци, сражаващи се срещу „Ислямска държава" в Сирия. При акцията бе арестувана и майката на Мира, която по късно бе освободена без да ѝ бъде повдигнато обвинение.