Размирици между 200 мигранти в Кале, 16 ранени
Секция: СВЯТ
22 Август 2017 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Размирици между 200 мигранти в Кале, 16 ранени

/КРОСС/ В северната част на Франция има масови сблъсъци между мигранти. Според полицията в размириците участие са взели повече от 200 души. Много от тях са въоръжени с железни пръти, съобщава ТАСС.

В Кале ранените са 16. Според информацията става дума за мигранти от Афганистан и Еритрея.

"В резултат на бунтовете шестнадесет души са получили леки наранявания", се казва в изявлението на префектурата.

От предварителна информация се разбира, че сблъсъците са започнали с кавга между мигрантите по време на разпределението на храна.

Нелегалният мигрантски лагер, наречен "Джунглата на Кале" е създаден от бежанци в северозападната част на Франция през 2002 година. През лятото на 2016 броя на населяващите го в трудни условия достига 9 000 души.

През октомври 2016 г. властите на страната, в сътрудничество с местните власти, извършват операция за презаселване на мигрантите в официалните центрове за приемане и временно настаняване.

Проблемът обаче не е напълно решен, към момента там има около 600 души.

В усилията си за справяне с тази ситуация, в средата на юли, френските власти представиха програма за решаване на кризата с миграцията.

Сред мерките са създаването на 7,5 хиляди допълнителни места за настаняване на лица, чакащи статут на бежанци и в същото време затягане на контрола върху икономическите мигранти.