Българинът предпочита киното пред театъра и концертите
Секция: КУЛТУРА
23 Август 2017 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българинът предпочита киното пред театъра и концертите

/КРОСС/ Българинът е предпочитал повече посещения на кино, отколкото на пърформънси /концерти, изпълнения, прояви на живо/, показват данни от анализ на Евростат за някои от културните предпочитания на европейците през миналата година.

Над 5,5 милиона българи са гледали различни филми през миналата година, като близо 1 милион са се оказали заклети киномани и са посещавали 4 или повече пъти кината в страната.

От прожектирани у нас около 6 500 различни филма - най-много са били американските продукции - близо 4000, европейските - около 1800 и българските - около 700. Най-многобройна е групата на любителите на кино във възрастовата граница 25-54 години /близо две трети от посещенията/.

Близо 9 на сто от българите се оказват киномани, като посещават 4 или повече пъти филмови прожекции при среден показател за ЕС - 17%.

През изследвания период са били реализирани над 1000 концерта на живо, като повече от една трета от тях /383 концерта/ са били поп, рок или фолк изяви. Редовни посетители на подобни концерти /повече от 4 посещения/ са били около четвърт милион българи на възраст 25-34 години. Редовни любители на пърформънсите са около 7 на сто от българите, при среден показател за ЕС - 14 на сто.